bodilles opskrifter

Hyldeblomstdrik 


Så er kurven fuld.
 Foto: bodil Hammer
Gryden må ikke være af aluminium
 - husk det endelig.
 Foto: Bodil Hammer
50 hyldeblomst-klaser
100 g citronsyre
ca. 1 kg rørsukker eller bland rørsukker og farin fx.
2-6 citroner, vasket og skallen revet i.
pres saften af citronerne eller læg de skårne frugter i gryden
atamon, hvis saften skal gemmes længere tid. 

Det færdige resultat, minus den
 flaske Jens og Kirsten fik.
 Foto: Bodil Hammer
Klaserne, citronsyren, citronsaft- og reven skal samt sukker blandes i en stor beholder ( ikke aluminium) og overhældes med kogende vand.  Evt. Atamon. Står 3-5 dage koldt og under låg. Rør i det af og til.

Drikken sies først i grov si siden i en mere finmasket si.
Hældes på rene flasker.
Fortyndes efter behag fx 1-4.

Kan jo fryses i passende portioner.

NBNBNB Min datter og gæsteblogger foreslår at der tilsættes ingefær efter smag :)



Marmeladen af havtorn


Der er tæt pakket på grenene.
 Foto: Bodil Hammer

Sådan laver du marmelade af havtorn


Det gode tip:

Frys først de afklippede grene med bærrene på natten over, det er langt nemmere at plukke dem af i frossen tilstand. Tag lidt ud af fryseren ad gangen.

Der rensens undervejs.
Foto: Bodil hammer


  1. 1 kg skyllede og rensede havtorn.
  2. 500 gram syltesukker med pektin. ( det er en nem løsning, som virker fint)
  3. Blend havtornen.
  4. Tilsæt syltesukkeret.
  5. Lad det koge i 10 minutter.
  6. Kom marmeladen på skoldede glas og opbevar det i køleskabet.








Medaljer med frugt

Mørdej:
150 g hvedemel
50 g flormelis
50 g fint hakkede mandler
100 g koldt smør
1 æggeblomme
det hele røres sammen i en foodprocessor og stilles på køl en times tid.

Rulles ud til en tynd plade og der stikkes ca 12 runde kager ud.
de bages på bagepapir i 200 grader varm ovn ca. 15-20 min til lettere gyldne i kanten.
køles og anvendes som bund og top til medaljer. 

Fyld kan være:
flødeskum blandet med friske jordbær, eller som jeg gjorde, frisklavet jordbærsylt af skovjordbær. 






Drømmekage fra Brovst


Julies drømmekage, 
efter Fies opskrift tilsat m&m's.


Fies drømmekage 






Den hurtige adventskrans 





det færdige resultat. Foto: Bodil Hammer









Her er ingen begrænsninger, kun fantasien sætter dem.
Se hvad Julie og Sofia fik ud af pilekransen, som kan genbruges til næste år.
Sofia og Julie er i fuld
gang med at designe adventskransen.
Foto: Bodil Hammer






Dog ikke hos os, Sofia var temmelig utilfreds med, at det ikke var en grankrans, som vi plejer.
Så kan den jo bruges til Påske i stedet i gult tøj.


De nemme peberkager

175 gram smør
175 gram farin
1 knivspids stødt. peber
1/2 tsk stødt kanel
1/2 tsk. stødt ingefær
2 æggeblommer og 1 hvide pisket let sammen
300 g hvedemel
Julie bager peberkager, 2012. Foto: Bodil Hammer

Smør og mel fnuldres i en foodprocesser og resten af det tørre kommes i

samles til sidst med ægget

Stilles koldt til brug herefter rulles dejen ud i ca. 5 mm tyk plade og der udstikkes. Se billedet, hvordan Julie klarer det.

Bages 175 grader ca. 10-12 minutter, afkøles på rist og opbevares i kagedåse. Pyntes først når de skal bruges, måske som juletræspynt. hvis de bliver for hårde :)



Halloween: Blodige fingre

Ca. 40 stk
Blodige fingre på vej i ovnen.
Foto: Bodil Hammer
1)
4 1/2 dl hvedemel
1 dl sukker
lidt salt
200 g koldt smør
1 æg
evt. lidt koldt vand til at samle dejen.
2)
Mandler til negle og lidt rød syltetøj som klister
æggehvide til at pensle fingrene med
3)
Flormelis med fed rødbedeglasur til neglelak

Blodige fingre. Foto: bodil Hammer

Put 1)  i foodprocesseren og saml det til en dej. Er det for fnuldret, så tilsæt bitte lidt koldt vand ad gangen, til dejen samler sig. Stil koldt i køleskab ca. en time. Rul fingertykke pølser og lav småkager på størrelse med en lillefinger.

Hele halloweenmiddagen:
Blodige fingre, blodsupper med tarme og indvolde og blodvin.
Foto: Bodil Hammer
2) Dyp en mandel i syltetøj og sæt den i den ene ende af kagen, som negl. Pensl med æggehvide i 200 grader varm ovn ca 10-12 minutter.

3) Når kagerne er kolde, lakeres neglen med tyk rødbedeglasur. Der kan dryppes lidt rundt på kagerne med resten af glasuren







Lammeskuldre er efterårs mad

Denne ret fra Simy's kogebog

Simy er næsten klar med lammeskuldre.
 Foto: Bodil Hammer



1 lammeskulder pr. person
marinade:
chili, stødt peber, stødt paprika,
hvidløg mast sammen med ingefær til en blød masse i en morte 
smør
olivenolie



Delikat ser det ud og smagen i top. Dejlig simremad.
 Foto: Bodil hammer



Tilbehør:
løg
tomater
gulerødder
kartofler

honning


Lav marinaden og smør den på lammeskuldren, slut med lidt smør og olie samt lemon saft.
Læg skuldrene i et ildfast fad og tilsæt grove tern (kvarte) kartofler, gulerødder groft skåre og tomater i både samt løg i både.
Ind i ovnen ved ca 200 grader med bagepapir over, vend efter 45 minutter og giv igen ca 30-40 minutter og tilsæt vand, hvis nødvendigt. De sidste fem minutter tages papiret af og der toppes med lidt honning, så retten bliver gylden.

MUMS evt med ris til og en masse blendet mynte blandet i youghurt




Salat af Lady Fingers

Lady Fingers/Okra
Jeg troede at Ladyfingers var noget man brugte til Tiramisu, jeg er nu blevet klogere.
I Indien er Lady Fingers det samme, som vi kalder okra, en grøntsag, som skal spises efter at være tilberedt.
Fx sådan som Simy gjorde:



Simys Lady Fingers 

Skær 4-6 ladyfingers enten på langs eller i små skiver.
2 løg
chili, gurkemeje, salt efter smag
lemon

2 spsk olien på en pande sammen med løg i tern, gurkemeje, salt og chili.
dette simrer et par minutter
så kommes de skivede lady fingers på og simrer til de er helt møre

hældes i fad og toppes med saft af en lemon og lemonbåde

Sime is preparing healthy
butterchicken and Lady Fingers
 for Mom and Dad. Foto: Bodil Hammer

Simys healthy butterchicken spis Basmati-ris til

500 g kyllingebryst i tern
2 løg i fint hakket
kanelbark, en lille håndfuld knækket
hel sort peber ca 10 stk
1 tsk spidskommen stødt
1 tsk gurkemeje
rød chile efter smag 
stødt korriander efter smag
garam masala (indisk blandings krydderi som kan købes i Danmark)
3 medium tomater i meget små tern

2-3 hele nelliker
1-2 lemon
olie til stegning
2 dl youghurt græsk
lidt honning
en smule fløde
salt

kyllingebryst i tern marineres i lemonsaft, revet ingefær og masser af hvidløg en times tid eller mere

de to løg sauteres med  kanelbarken og hel sort peber og nelliker til de er lysebrune

heri kommes ingefæren og hvidløgene fra kyllingen og dette simrer nu i et par minutter

så tilsættes gurkemeje, chili, korriander, spidskommen og garam masala og det steges og reduceres lidt

tilsæt de hakkede tomater og nu steges videre til olien separeres ved medium varme

bland kyllingestykkerne med youghurten og lidt salt

NU SKAL VARMEN VÆRE SVAG

tilsæt kyllingeblandingen og lad det sime ved meget svag varme i ca 10 minutter (youghurt må ikke koge!!!)
 efter ti minutter toppes med honning og det simret igen fem minutter.

SÅ SKAL DET AF VARMEN

Her kan man nu tilsætte lidt fløde efter at have fjernet retten fra varmen - ikke nødvendigt.

Pynt med frisk korriander. Fjern barken fra retten.


Italiensk tærte med ricotta

Ricottatærte med hjemmesyltede
appelsinskaller tilsat anisblomst.
Foto: Bodil Hammer
Den ser kedelig ud, men smagen er i top.
Den er super nem at lave, skal der lidt farve på, så læg en frisk frugtsalat ved kanten.

Til bunden blandes i en foodprocessor 

150 g hvedemel
100 g koldt smør
100 g græsk yoghurt 2 %
Det skal blot køres i få sekunder, så har det samlet sig og dejen  stilles koldt i en halv time

Min tro følgesvend siden 1972.
Den grønne Syltebog.

Fyld

250 ricotta - kan altid fås i IRMA
175 g sukker
2 æg
50 g rosiner
50 g syltede appelsinskaller 
(igen en opskrift fra "Den Grønne Syltebog": skal af tre appelsiner fint snittet, blandes i gryde med 2 1/2 dl vand og 125 g sukker. Koges igennem ca. ti minutter, hældes på rent glas og heri lægges tre tørrede anisblomster.)
Pynt til tærten umiddelbart før servering, flormelis drysset over i et tyndt lag sammen med fint revet skal af citron

Rul mørdejen ud til en cirkel og beklæd en tærteform 
NB: det gøres nemt på bagepapir, som så vendes ud på tærteformen.

pisk ricotta, æg og sukker - dernæst resten af ingredienserne

kom ricottablandingen over i tærteformen oven på  tærtedejen. 

bag tærten ved 200 g i varmluft i 20 min. dernæst 10 minutter ved oven- og undervarme.

Ved servering drysses flormelis og reven citronskal over.



Stikkelsbærsylt med smag af kanel

Så kom opskriften også i hus.
Den er go! Foto: Bodil Hammer
650 gram stikkelsbær
11/2 dl vand
250 gram sukker
2 tsk. marmelit (læs på posen)
1 kanelstang

dette passer til et lille på 1/2 l

kog stikkelsbær i smadder sammen med vandet
tilsæt sukker og lad det simre i 10 min.
bland marmelit med en smule sukker og tilsæt dette i blandingen, som er fjernet fra varmen.
Lad det småsimre i 10 minutter mere sammen med kanestangen.

Hæld syltetøjet på rent skoldet glas.








  


Cocktails fra afskedsreception på Gyldendal 

Strawberry Kiss

Ingredienser

9 cl tropisk juice
8 jordbær
3 cl vodka
citronsaft

Sådan gør du

let sur / sød drink, som er perfekt til sommeraftner!

 jordbær, vodka, lidt af saften af en halv citron, den tropiske juice (blandede frugt juice/multi juice) samt isterninger op i en blender, blendes godt og grundigt, fyldes det op i et par margarita glas, og wupti.. Strawberry Kiss..

Serveres evt. med en skive jordbær eller citron på kanten.

Buck's fizz

Ingredienser 

5 cl champagne
1 cl appelsinjuice

Sådan gør du

Hæld appelsinjuice i glasset og fyld op med champagne. Rør roligt rundt så brusen ikke forsvinder.

Pynt evt. med et basilikumsblad.


Sild på grill

Øresunds fiskerigdom i middelalderen,
en rigdom af sild,
  De saltede sild i tønder blev solgt på Skånemarkedet.
 
Sildefileter klippes for rygfinner og drysses med vild timian på kødsiden sammen med salt og peber

På grillen kan der allerede nu ligge løg og squash samt nye kartofler.

Så rør en lækker dressing til med fx creme fraiche og en masse frisk purløg i.

Prøv det samme med makrellerne. Snit lige i skindet før den lægges med skindsiden på risten.


Sofias spanske tomatbrød


4 personer
4 stk. landbrød
2 fed hvidløgs delt i halve (1/2 til hver person)
2 gode cherrytomater skåret i halve ikke fra blomst til bund men hen over det tykke "bælte" (1/2 til hver)
havsalt
god olivenolie

Rist brødte og rasp det med det halve hvidløgsfed, sqezze den halve tomat hen over brøddet og hæld olien over samt salt.







Jens' torske-salat af rester

Denne ret laves på slump og efter smag og behag
Kogt eller dampet torsk evt. rester findelte
purløg
2 % græsk youghurt
lidt majonæse efter smag
citronsaft
kapers samt lidt af lagen
salt og peber
lidt dijon sennep 
en knivspids Sambal Olek (chilipasta)

Bland alle ingrediens og tilsæt den findelte torsk til sidst, server på et salatblad og et stykke flûtes til.

Julies frække kyllingelår

4 personer
8 kyllingelår eller en hel stor frisk kylling delt i mindre stykker
cheasey/eller 2% græsk youghurt blandes med lidt dijon sennep salt, peber og  knivspids cayennepeber
her i dyppes kyllingestykkerne
Foto: Bodil Hammer
Siden vendes de i en blanding af let knust cornfalkes med timian i

lægges i et fad og ind i ovnen 45 minutter ved 200 grader

Server hertil hasselback-kartofler:



Zebrakartofler

Snit kartoflerne halvt igennem
smør med en olivenolie og drys med havsalt

i ovnen 45 minutter ved 200 grader