mandag den 18. juni 2012

Når hylden blomstrer så er det Sankt Hans - skrev jeg i 2012

Hylden blomstrer

Men i dette herrens år 2016 blomstrer hylden allerede nu først i juni.


Hyldeblomst fra Farum.
 Foto: Bodil Hammer
Simy, Mom, Sofia and Julie
 are preparing the hyldedrik.
 Foto: Christina Hammer
Det er lige nu, hylden har de fuldt udsprungne smukke, hvidlige skærme, som kan bruges til den skønneste hyldeblomstsaft eller hyldedrik, som jeg bare kalder det. Helt tilbage i 70'erne kan jeg huske, at nogle af mine venner lavede denne her hyldedrik, som vi fik fortyndet med vand eller vin og isterninger i. Dengang var det lidt alternativt, men i dag er det bare dejligt, at det ikke er gået i glemmebogen, at indsamle disse skønne skærme til saft.

Det var en af de ting, jeg med glæde viste min indiske svigerdatter, som noget der er meget dansk. Hun var heldigvis på besøg, netop lige da hylden blomstrede.

Kurven er fyldt med hyldekroner.
 Foto: Bodil Hammer
Først fik vi plukket kurven fuld af blomsterkroner, klippet de værste stængler af og renset ud for alle de små kryb, der havde taget ophold i blomsterne. Ned i den store gryde og kogende vand over. En herlig beskæftigelse for små som store og i dette tilfælde ganske uden sprogvanskeligheder, det hele gav sig selv.
Se min opskrift her.


Hyldemor


Blomsterne vejer ikke meget, så tag bare kurven med på gå-turen og benyt lejligheden til at se solens stråler gennem træernes blade. Der gemmer sig nemlig mange vilde hyldetræer rundt om i skel og hegn.


Det fortælles, at Hyldemor lever i
 hyldetræet og skal passe på det.
 fra: mothermoonsmessage

Måske viser hyldemor sig på turen, men husk hun skal blive i træet! 



Når kurven så er fuld, kan alle have godt af en god kop hyldete og hvorfor ikke læse H.C. Andersens lille eventyr om Hyldemoer op for børnene eller for dig selv.
Citat: "Og hvor er hyldemoer?" spurgte drengen. "Hun er på Theepotten" "og der kan hun blive".
Find det her.  




Sankt Hans

For mig er Sankt Hans Aften forbundet med Holger Drachmanns og P.E. Lange-Müllers Midsommervisen fra ca. 1885, men også Shu-bi-duas Midsommersang er skøn. De skal bare synges begge to ved bålet, synes jeg. Så har jeg haft en god fødselsdag. Og dem har der været mange af!

Sidste års fejring vil jeg lige komme ind på, for da blev der hverken sunget Drachmann eller Shu-bi-dua. Men den er absolut værd at dele med andre.

Lammeskuldre

På vej ad snoede grusveje.
 Foto: Bodil Hammer 

Ganske enkelt fordi fødselsdagen blev fejret på Mallorca og den var rund og det var sammen med familien. På denne skønne ø havde vi lejet et dejligt byhus og havde bl.a. fået anbefalet et spisested, hvor der ikke blot var stemning, men også en utrolig dejlig servering af stedets specialitet, lammeskuldre. 

Det var ikke nogen underdrivelse.


Turen var ikke uden forhindringer som fx hårnålesving, løs grus og en vis usikkerhed på, om vi overhovedet var kørt rigtigt. Det var vi! Efter tyve lange minutter med hårnålesving, kom vi vist til det, der må kaldes verdens ende. Her sluttede vejen og fårene kom os i møde og lige dér var restauranten.

Es Verger


Es Verge - Det ser ikke ud af noget, men det er det!!!
Foto: Christina Hammer

Es Verger, er restaurantens navn og inde i stalden, hvor man spiser, simrede lammeskuldrene sammen med kartoflerne i meget store stenovne. Det var en helt fantastisk oplevelse. Prøv det, hvis turen falder forbi Mallorca, det er god gedigen husmandkost.

Ikke meget mere end 30 minutter fra Palma i bil, lidt usikker kørsel, men hold da op for en middag. Vær lige opmærksom på, at der vist kun er åbent til frokost. Jeg vil nu også nødigt køre dertil i mørke og slet ikke derfra! 

Fødselsdag

Næste fødselsdag blive så igen med sang og bål, som det jo trods alt er for det meste. Hyldedrik med jordbær i glassene og lidt god mad på grillen, hvis vi da ikke bliver regnet væk!

Hekse 


Bålene er ved at blive klargjort til den årlige hekseafbrænding på midsommeraftenen. 

Det med at brænde hekse af, er ikke en naturlig følge af hekseafbrændinger, som vi har hørt om helt tilbage fra middelalderen og frem til den senest kendte henrettelse ved hekseafbrænding, som i Danmark fandt sted i  1693. Det menes, at Sankt Hans bål og hekseafbrændingen kan være kommet til Danmark med tyske indvandrere i 1800-tallet, som på den måde "brændte vinteren" af.

Bålet skal gerne få alle hekse og deres onde ånder sendt langt væk. Bloksbjerg i Harzen er et af de steder, hvor heksene flyver hen sammen med de onde ånder. Her holder de træf og danser natten lang.   

Foto: Bodil hammer
Båltale fra heksen

GOD SANKT HANS



 







2 kommentarer:

  1. Dejlig læsning - drømmer mig helt hen... husker også en rigtig god Sankt Hans med kombineret fødselsdag/sølvbryllup på stranden i Rincon Sol - med kæmpe skaldyrsfad, rose i glasset og hobevis af bål langs hele stranden!
    Og få så lige sat det rigtige fotograf-navn på nogle af de billeder ;)
    Stina

    SvarSlet
  2. Ja for pokker. Den restaurant på stranden var helt fantastisk. Vi skal dertil igen.

    SvarSlet