mandag den 22. april 2013

Det forsømte forår

Forleden gik turen til Louisiana i Humlebæk. På vejen dertil passerer man Humlebæk Lilleskole, som på facaden har hængt et banner op med følgende tekst. "Det forsømte forår". Den skulle lige gennem hovedet på min med-passager, Sofia, 3. Klasse, og forklares.

Sofia er blot et af x-antal lockoutede børn i Danmark.

Der fremstilles mobiler.
 Foto: Bodil Hammer 
 Jeg håber ikke, det bliver sandt dette udsagn, for allerede nu har den lockout haft alt for mange tabere set ud fra mit synspunkt. Som mormor er det jo skønt at få ekstra tid med børnebørn, men for meget og for lidt fordærver alt. Vi er alle bedst tjent med børn, som kan komme i skole og få den undervisning og de udfordringer, der passer til deres niveau. Samtidig er der også en stor håndfuld af børn som ikke har pasnings-muligheder, hvad mon de får tiden til at gå med!!!  Det er et stort ansvar blot at lade stå til.


I denne uge jeg skulle forholde mig til bekymringer som disse:


Mormor:
"Tror du jeg skal gå i tredie klasse igen, når vi ikke har nået alt det, vi skal"?

"Hvad nu hvis lockouten ikke slutter før til sommer, skal vi så lave alle lektierne efter sommerferien og er der så noget jeg ikke får lært"?

Som den egoist jeg er, har jeg selvfølgelig bare rånydt at kunne lockoutpasse mit barnebarn. Heldige som vi er på vores matrikel, at være på efterløn såvel mormor som morfar.

Vejret har heldigvis vist sig fra sin bedste side i denne lockoutens tredie uge. Emnerne har været Nationalmuseet, forår i haven og PopArt på Louisiana.

Runestene. Vi læser teksten
 og taler om,
 hvordan man oversatte runerne til forståeligt dansk.
Foto: Bodil Hammer

Nationalmuseet


Hovedformålet på Nationalmuseet var for Sofia at se guldhornene. Derfor blev det udstillingen om Oldtiden vi tog. 22 rum var der, før vi nåede frem til guldhornene, men så havde vi også fået gennemgået bonde- og jægersamfundet. Det er absolut en god udstilling, og der var venligt personale, som gerne ville fortælle og give gode informationer i børnehøjde.
Den sårede elgtyr fra Tåderup,
Falster. Foto: Bodil Hammer

Ravbjørn og danefæ


Her fik vi vendt alt fra særudstillingen om danfæ og danefæ godtgørelsen til historien om den lille ravbjørn, som vi alle har troet var 6000 år gammel, men pludselig blev meget yngre på én nat. Det viste sig nemlig, at der var begået en grov spøg ved indleveringen. Den dårlige samvittighed fik siden den person som indleverede bjørnen til at gå til bekendelse. Bjørnen er lavet engang i 1990'erne og slet ikke en gammel bjørn. Vi kan stadig se denne ravbjørn på museet og forklaringen på det er, at netop forfalskninger også er en vigtig del af historien. Og bjørnen, som forresten har en bror, er blevet mere populære en nogensinde. De rene reality stjerner på udstillingen.... Forresten er det gratis at komme ind på Nationalmuseet.

Som en krone på værket kunne vi efter besøget finde en flot øksehoved frem fra morfars gemmer,

En flot skiveøkse i grå flint med en alder på ca. 6000 år, som vi i fællesskab fandt frem til kunne dateres til Ertebøllekulturen. Nu er den føjet til Sofias "relikvier".

Salvien klippes, Foto: Bodil Hammer

Den lille gartner


Frokosttid. Foto: Bodil Hammer
Endelig mærkes varmen i kroppen. Solen har fået fat og det skal udnyttes. Så der bliver klippet toppe af stauder og krydderurter, så de fine nye skud kan mærke solens varme. Det er hårdt arbejde, så det er dejligt at have en have-interesseret hjælper, som ikke går af vejen for jord under neglene. Det er dog ikke gratis at have gartner på, men heldigvis er det ok med børnearbejde i denne situation. Tyve kroner rakte for to timers arbejde incl. frokost.

Stranden ved Louisiana Musuem.
 Foto: Bodil Hammer

Børnehuset på Louisiana 

Hvis man ikke lige ved det, så åbner Louisiana, modsat mange andre museer, først klokken elleve. Vi var for tidligt på den, men det betød bare, at vi i bonus fik den skønneste tur langs strand, bådværft og gennem kirkegården i Humlebæk. Det er et fantastisk sted fuldt af fred og idyl.

Værket. Foto: Bodil Hammer
Dagens mål var dog Louisianas børnehus, som er et fantastisk sted. Der var rigget til, så alle ungerne og deres bedsteforældre kunne muntre sig med ler, maling og andre spændende effekter i et forsøg på at frembringe noget, der måske slår Andy Warhol i originalitet.
Koncentration. Foto: Bodil Hammer

Det blev et fantastisk stykke PopArt, vi i fællesskab kunne bringe med hjem. Se selv foto. Vi var så optaget af formgivningen, at vi ikke nåede selve udstillingen, så lige på det punkt håber vi på endnu en uge i lockoutens tegn. Vi har nemlig planlagt at fuldende PopArt-temaet med et besøg mere på Louisiana og et desuden et besøg på Vedbækfundene for også at fuldende historien om vores forfædres flintøkser.

Desuden er der en fantastisk buffet i Louisiana Cafe. Den er altid værd at nyde også for børn.

Læs også:

Lockout-pasning.

Lockout dag nummer fire.

Så går vi ind i tredie uge i lockoutens tegn,













Ingen kommentarer:

Send en kommentar