De nye danske kartofler er landet
En variation af den klassiske kartoffelsalat kommer her:
1 bundt radiser skåret i skiver
1/2 kg nye danske små kartofler kogt al dente
1/2 tyndt skåret fennikel
1/2 rødløg i skiver eller tern
1 hjertesalat revet eller skåert efter temperament
Dressing:
Tip. Brug en melryster til at blande ingredienserne i.
1 tsk dijon sennep
en skvæt citronsaft
1/2 dl god vineddieke eller æbleeddike
1-1 1/2 dl olivenolie
2 spsk græsk youghurt
salt og peber
Alt dette rystes godt sammen og hældes over den blandede kartoffelsalat lige før servering.
Jeg valgte at stege en god bøf til to og skære den i skiver som tilbehør. Mums!
Hyldeblomstdrik/syrenblomstdrik
Denne opskrift kan anvendes med syrener i stedet for hyldeblomster.
Marmeladen af havtorn
Der er tæt pakket på grenene.
Foto: Bodil Hammer
Foto: Bodil Hammer
Sådan laver du marmelade af havtorn
Det gode tip:
Frys først de afklippede grene med bærrene på natten over, det er langt nemmere at plukke dem af i frossen tilstand. Tag lidt ud af fryseren ad gangen.
Der rensens undervejs. Foto: Bodil hammer |
- 1 kg skyllede og rensede havtorn.
- 500 gram syltesukker med pektin. ( det er en nem løsning, som virker fint)
- Blend havtornen.
- Tilsæt syltesukkeret.
- Lad det koge i 10 minutter.
- Kom marmeladen på skoldede glas og opbevar det i køleskabet.
Medaljer med frugt
150 g hvedemel
50 g flormelis
50 g fint hakkede mandler
100 g koldt smør
1 æggeblomme
det hele røres sammen i en foodprocessor og stilles på køl en times tid.
Rulles ud til en tynd plade og der stikkes ca 12 runde kager ud.
de bages på bagepapir i 200 grader varm ovn ca. 15-20 min til lettere gyldne i kanten.
køles og anvendes som bund og top til medaljer.
Fyld kan være:
flødeskum blandet med friske jordbær, eller som jeg gjorde, frisklavet jordbærsylt af skovjordbær.
Drømmekage fra Brovst
efter Fies opskrift tilsat m&m's.
Den hurtige adventskrans |
det færdige resultat. Foto: Bodil Hammer |
Her er ingen begrænsninger, kun fantasien sætter dem.
Se hvad Julie og Sofia fik ud af pilekransen, som kan genbruges til næste år.
Sofia og Julie er i fuld gang med at designe adventskransen. Foto: Bodil Hammer |
Dog ikke hos os, Sofia var temmelig utilfreds med, at det ikke var en grankrans, som vi plejer.
Så kan den jo bruges til Påske i stedet i gult tøj.
De nemme peberkager
175 gram smør
175 gram farin
1 knivspids stødt. peber
1/2 tsk stødt kanel
1/2 tsk. stødt ingefær
2 æggeblommer og 1 hvide pisket let sammen
300 g hvedemel
Smør og mel fnuldres i en foodprocesser og resten af det tørre kommes i
samles til sidst med ægget
Stilles koldt til brug herefter rulles dejen ud i ca. 5 mm tyk plade og der udstikkes. Se billedet, hvordan Julie klarer det.
Bages 175 grader ca. 10-12 minutter, afkøles på rist og opbevares i kagedåse. Pyntes først når de skal bruges, måske som juletræspynt. hvis de bliver for hårde :)
Bages 175 grader ca. 10-12 minutter, afkøles på rist og opbevares i kagedåse. Pyntes først når de skal bruges, måske som juletræspynt. hvis de bliver for hårde :)
Halloween: Blodige fingre
Ca. 40 stkBlodige fingre på vej i ovnen. Foto: Bodil Hammer |
4 1/2 dl hvedemel
1 dl sukker
lidt salt
200 g koldt smør
1 æg
evt. lidt koldt vand til at samle dejen.
2)
Mandler til negle og lidt rød syltetøj som klister
æggehvide til at pensle fingrene med
3)
Flormelis med fed rødbedeglasur til neglelak
Put 1) i foodprocesseren og saml det til en dej. Er det for fnuldret, så tilsæt bitte lidt koldt vand ad gangen, til dejen samler sig. Stil koldt i køleskab ca. en time. Rul fingertykke pølser og lav småkager på størrelse med en lillefinger.
2) Dyp en mandel i syltetøj og sæt den i den ene ende af kagen, som negl. Pensl med æggehvide i 200 grader varm ovn ca 10-12 minutter.
3) Når kagerne er kolde, lakeres neglen med tyk rødbedeglasur. Der kan dryppes lidt rundt på kagerne med resten af glasuren
Jeg troede at Ladyfingers var noget man brugte til Tiramisu, jeg er nu blevet klogere.
I Indien er Lady Fingers det samme, som vi kalder okra, en grøntsag, som skal spises efter at være tilberedt.
Fx sådan som Simy gjorde:
SÅ SKAL DET AF VARMEN
Her kan man nu tilsætte lidt fløde efter at have fjernet retten fra varmen - ikke nødvendigt.
Pynt med frisk korriander. Fjern barken fra retten.
Den ser kedelig ud, men smagen er i top.
Den er super nem at lave, skal der lidt farve på, så læg en frisk frugtsalat ved kanten.
100 g koldt smør
100 g græsk yoghurt 2 %
Det skal blot køres i få sekunder, så har det samlet sig og dejen stilles koldt i en halv time
650 gram stikkelsbær
11/2 dl vand
250 gram sukker
2 tsk. marmelit (læs på posen)
1 kanelstang
dette passer til et lille på 1/2 l
kog stikkelsbær i smadder sammen med vandet
tilsæt sukker og lad det simre i 10 min.
bland marmelit med en smule sukker og tilsæt dette i blandingen, som er fjernet fra varmen.
Lad det småsimre i 10 minutter mere sammen med kanestangen.
Hæld syltetøjet på rent skoldet glas.
jordbær, vodka, lidt af saften af en halv citron, den tropiske juice (blandede frugt juice/multi juice) samt isterninger op i en blender, blendes godt og grundigt, fyldes det op i et par margarita glas, og wupti.. Strawberry Kiss..
Serveres evt. med en skive jordbær eller citron på kanten.
Sildefileter klippes for rygfinner og drysses med vild timian på kødsiden sammen med salt og peber
4 personer
4 stk. landbrød
2 fed hvidløgs delt i halve (1/2 til hver person)
2 gode cherrytomater skåret i halve ikke fra blomst til bund men hen over det tykke "bælte" (1/2 til hver)
havsalt
god olivenolie
Rist brødte og rasp det med det halve hvidløgsfed, sqezze den halve tomat hen over brøddet og hæld olien over samt salt.
Hele halloweenmiddagen: Blodige fingre, blodsupper med tarme og indvolde og blodvin. Foto: Bodil Hammer |
3) Når kagerne er kolde, lakeres neglen med tyk rødbedeglasur. Der kan dryppes lidt rundt på kagerne med resten af glasuren
Lammeskuldre er efterårs mad
Denne ret fra Simy's kogebog
marinade:
chili, stødt peber, stødt paprika,
hvidløg mast sammen med ingefær til en blød masse i en morte
smør
olivenolie
løg
tomater
gulerødder
kartofler
honning
Lav marinaden og smør den på lammeskuldren, slut med lidt smør og olie samt lemon saft.
Læg skuldrene i et ildfast fad og tilsæt grove tern (kvarte) kartofler, gulerødder groft skåre og tomater i både samt løg i både.
Ind i ovnen ved ca 200 grader med bagepapir over, vend efter 45 minutter og giv igen ca 30-40 minutter og tilsæt vand, hvis nødvendigt. De sidste fem minutter tages papiret af og der toppes med lidt honning, så retten bliver gylden.
MUMS evt med ris til og en masse blendet mynte blandet i youghurt
Salat af Lady Fingers
Lady Fingers/Okra |
I Indien er Lady Fingers det samme, som vi kalder okra, en grøntsag, som skal spises efter at være tilberedt.
Fx sådan som Simy gjorde:
Simys Lady Fingers
Skær 4-6 ladyfingers enten på langs eller i små skiver.
2 løg
chili, gurkemeje, salt efter smag
lemon
2 spsk olien på en pande sammen med løg i tern, gurkemeje, salt og chili.
dette simrer et par minutter
så kommes de skivede lady fingers på og simrer til de er helt møre
hældes i fad og toppes med saft af en lemon og lemonbåde
Sime is preparing healthy butterchicken and Lady Fingers for Mom and Dad. Foto: Bodil Hammer |
Simys healthy butterchicken spis Basmati-ris til
500 g kyllingebryst i tern
2 løg i fint hakket
kanelbark, en lille håndfuld knækket
hel sort peber ca 10 stk
1 tsk spidskommen stødt
1 tsk spidskommen stødt
1 tsk gurkemeje
rød chile efter smag
stødt korriander efter smag
garam masala (indisk blandings krydderi som kan købes i Danmark)
3 medium tomater i meget små tern
2-3 hele nelliker
1-2 lemon
olie til stegning
2 dl youghurt græsk
lidt honning
en smule fløde
salt
kyllingebryst i tern marineres i lemonsaft, revet ingefær og masser af hvidløg en times tid eller mere
de to løg sauteres med kanelbarken og hel sort peber og nelliker til de er lysebrune
heri kommes ingefæren og hvidløgene fra kyllingen og dette simrer nu i et par minutter
så tilsættes gurkemeje, chili, korriander, spidskommen og garam masala og det steges og reduceres lidt
tilsæt de hakkede tomater og nu steges videre til olien separeres ved medium varme
bland kyllingestykkerne med youghurten og lidt salt
NU SKAL VARMEN VÆRE SVAG
tilsæt kyllingeblandingen og lad det sime ved meget svag varme i ca 10 minutter (youghurt må ikke koge!!!)
efter ti minutter toppes med honning og det simret igen fem minutter.SÅ SKAL DET AF VARMEN
Her kan man nu tilsætte lidt fløde efter at have fjernet retten fra varmen - ikke nødvendigt.
Pynt med frisk korriander. Fjern barken fra retten.
Italiensk tærte med ricotta
Ricottatærte med hjemmesyltede appelsinskaller tilsat anisblomst. Foto: Bodil Hammer |
Den er super nem at lave, skal der lidt farve på, så læg en frisk frugtsalat ved kanten.
Til bunden blandes i en foodprocessor
150 g hvedemel100 g koldt smør
100 g græsk yoghurt 2 %
Det skal blot køres i få sekunder, så har det samlet sig og dejen stilles koldt i en halv time
Min tro følgesvend siden 1972. Den grønne Syltebog. |
Fyld
250 ricotta - kan altid fås i IRMA
175 g sukker
2 æg
50 g rosiner
50 g syltede appelsinskaller
(igen en opskrift fra "Den Grønne Syltebog": skal af tre appelsiner fint snittet, blandes i gryde med 2 1/2 dl vand og 125 g sukker. Koges igennem ca. ti minutter, hældes på rent glas og heri lægges tre tørrede anisblomster.)
Pynt til tærten umiddelbart før servering, flormelis drysset over i et tyndt lag sammen med fint revet skal af citron
Rul mørdejen ud til en cirkel og beklæd en tærteform
NB: det gøres nemt på bagepapir, som så vendes ud på tærteformen.
pisk ricotta, æg og sukker - dernæst resten af ingredienserne
kom ricottablandingen over i tærteformen oven på tærtedejen.
bag tærten ved 200 g i varmluft i 20 min. dernæst 10 minutter ved oven- og undervarme.
Ved servering drysses flormelis og reven citronskal over.
Stikkelsbærsylt med smag af kanel
Så kom opskriften også i hus. Den er go! Foto: Bodil Hammer |
11/2 dl vand
250 gram sukker
2 tsk. marmelit (læs på posen)
1 kanelstang
dette passer til et lille på 1/2 l
kog stikkelsbær i smadder sammen med vandet
tilsæt sukker og lad det simre i 10 min.
bland marmelit med en smule sukker og tilsæt dette i blandingen, som er fjernet fra varmen.
Lad det småsimre i 10 minutter mere sammen med kanestangen.
Hæld syltetøjet på rent skoldet glas.
Cocktails fra afskedsreception på Gyldendal
Strawberry Kiss
Ingredienser
9 cl tropisk juice
8 jordbær
3 cl vodka
citronsaft
Sådan gør du
let sur / sød drink, som er perfekt til sommeraftner!jordbær, vodka, lidt af saften af en halv citron, den tropiske juice (blandede frugt juice/multi juice) samt isterninger op i en blender, blendes godt og grundigt, fyldes det op i et par margarita glas, og wupti.. Strawberry Kiss..
Serveres evt. med en skive jordbær eller citron på kanten.
Buck's fizz
Ingredienser
5 cl champagne
1 cl appelsinjuice
Sådan gør du
Hæld appelsinjuice i glasset og fyld op med champagne. Rør roligt rundt så brusen ikke forsvinder.
Pynt evt. med et basilikumsblad.
Sild på grill
Øresunds fiskerigdom i middelalderen, en rigdom af sild, De saltede sild i tønder blev solgt på Skånemarkedet. |
På grillen kan der allerede nu ligge løg og squash samt nye kartofler.
Så rør en lækker dressing til med fx creme fraiche og en masse frisk purløg i.
Prøv det samme med makrellerne. Snit lige i skindet før den lægges med skindsiden på risten.
Prøv det samme med makrellerne. Snit lige i skindet før den lægges med skindsiden på risten.
Sofias spanske tomatbrød
4 personer
4 stk. landbrød
2 fed hvidløgs delt i halve (1/2 til hver person)
2 gode cherrytomater skåret i halve ikke fra blomst til bund men hen over det tykke "bælte" (1/2 til hver)
havsalt
god olivenolie
Rist brødte og rasp det med det halve hvidløgsfed, sqezze den halve tomat hen over brøddet og hæld olien over samt salt.
Jens' torske-salat af rester
purløg
2 % græsk youghurt
lidt majonæse efter smag
citronsaft
kapers samt lidt af lagen
salt og peber
lidt dijon sennep
en knivspids Sambal Olek (chilipasta)
Bland alle ingrediens og tilsæt den findelte torsk til sidst, server på et salatblad og et stykke flûtes til.
Julies frække kyllingelår
4 personer
8 kyllingelår eller en hel stor frisk kylling delt i mindre stykker
cheasey/eller 2% græsk youghurt blandes med lidt dijon sennep salt, peber og knivspids cayennepeber
her i dyppes kyllingestykkerne
Foto: Bodil Hammer |
Siden vendes de i en blanding af let knust cornfalkes med timian i
lægges i et fad og ind i ovnen 45 minutter ved 200 grader
Server hertil hasselback-kartofler:
Zebrakartofler
Snit kartoflerne halvt igennem
smør med en olivenolie og drys med havsalt
i ovnen 45 minutter ved 200 grader
Vi har allerede været i gang med hyldedrik på Rørmose Parkvej, og i år har vi tilføjet et indisk islæt - skivet frisk ingefær. Ummm - rigtig godt :) Knus Stina
SvarSletSå er hyldeblomstdrikken også klar hos mormor. :)
SvarSletDet er en dejlig opskrift på lammeskulder (bov) som også er god til de udskæringer, som mange gange bare likker der i bunden af fryseren når der er købt et lam, Halsen,passer i stegetiden som skulder (bov) , her er det bare vigtigt at fjerne det fedt der er .
SvarSletBrystet,som også er lækkert, men nok skal ha dobbelt strgetid , her vil jeg anbefale at tage den første halvdel af stegetiden med brystet helt, eller i 2-3 stykker, og så i anden halvdel af stegetiden ,skære brystet i skiver langs ribbenene , serveres med fingerklude,på vikking-maner
velbekomme
sc
Tak Søren. Der varer ikke længe f
SvarSletFør vi igen henter lam til fryseren.